vineri

Ciuperci in sos cu usturoi si ardei iute

Am vrut sa scriu ciuperci chinezesti. Dar mi-am amintit ca pe internet umbla si oameni gata sa dovedeasca ca altii mint si sunt niste nenorociti. Asa ca nu o sa va mint. ( da mah, mi-e frica de hateri, haha :) ) Chestia asta foarte aromata si iute e o inventie a unui stomac nervos si disperat dupa ceva consistent, musai cu orez. Pentru ca eu iubesc orezul. Bob cu bob asa, orezul lipicios si moooale in tolerez doar in sarmale si ardei umpluti. Il iubesc cu patos si ma satisface ( again, haha ) instant, combinat cu mazare si morcov si neaparat ceva bun cu sos picant.


Am cautat prin casa si am dat peste un borcan cu ciuperci de la Sun Food, care au avantajul ca sunt deja gatite, asa ca toata afacerea mi-a luat fix 15 min dupa ce a inceput sa fiarba apa.


Pentru doua portii generoase avem nevoie de:

- un borcan ciuperci feliate
- 4 catei de usturoi mari
- ardei iute, dupa gust, eu am pus cca. un sfert, era fioros rau
- 3 linguri sos de soia, dap, asa mult. dar nu mai punem sare
- 1 lingura ulei
- 2 lingurite ulei de susan
- 300 ml apa
- o lingurita de amidon sau mai mult, in functie de consistenta dorita

Pentru orez:

- 250 g orez basmati
- o cana cu mazare congelata
- o cana cu morcov cubulete ( eu am folosit congelat de mine, merge foarte rapid asa )
- sare o lingurita
- o ceapa verde


Purcedem la gatit si ca sa mearga rapid le luam in ordinea urmatoare:

Punem apa la fiert, cam 1, 5 l cu sarea, mazarea si morcovul. Cand fierbe punem orezul si amestecam. Fierbem la foc mediu pana orezul e fiert dar inca tare. Adica cam 7-8 minute. Gustati. Daca legumele va plac foarte fierte, le gatiti separat. Eu le prefer ferme, nu terci.  Strecurati apa si puneti totul in oala in care au fiert, cu capac. Lasati sa se odihneasca 5 minute.

Cat asteptati sa fiarba apa pentru orez curatati usturoiul, il tocati fin sau il dati prin presa ( eu asa prefer), puneti uleiul intr-o tigaie adanca. Caliti usturoiul si ardeiul iute taiat fasii subtiri cca. 30 de secunde apoi adaugati ciupercile stoarse si 300 ml apa. Condimentati cu sosul de soia si uleiul de susan. Fierbeti aproximativ 5 minute apoi faceti din amidon si 50 ml apa un sos, pe care il turnati peste ciuperci. Puneti cat de mult credeti, in functie de cat de gros doriti sosul. Eu am pus doua lingurite de amidon, daca il vreti mai putin legat puneti doar o lingurita. Dati in clocot si opriti focul. Lasati sa se odihneasca sub capac pana e gata orezul.

Cand ambele sunt gata puneti in farfurii adanci orez, sos si ceapa verde tocata fin peste. Serviti cu mare pofta! Eu una asa am facut! :)


Daca nu tineti post sau nu sunteti vegani puteti servi cu un ou posat deasupra.

Care e mancarea voastra preferata cand sunteti morti de foame si nu aveti chef de gatit?

Carmen
Cititi mai mult >>