marți

Ketchup a la mama

Pentru ca asta e prima postare din judetul Bn nu puteam sa va arat altceva decat vestitul ketchup al mamei. Atat de vestit incat jumatate din oras il prepara. Glumesc, desigur. Inca nu am facut o statistica... :)

In orice caz minunatia asta e atat de buna ca eu am ajuns sa o folosesc de la tocanite la sarmale si ciorbe plus ca si sos la cartofi si ocazional la carne. E un sos atat de complex si delicios, nu mai prepar alte paste de ardei sau rosii pentru mancare de cand am preluat reteta...


Ingrediente ( 18-20 borcane de 370 ml. eu fac portie dubla si ma tine toata iarna ;) )

- 2 kg gogosari rosii
- 2 kg ardei kapia rosii
- 5 kg rosii sau 2 l bulion fiert
- 2 cepe ff mari
- 2 capatani mari de usturoi
- 250 ml ulei
- 2 g piper macinat
- 8 g sare
- 150 ml otet
- 2 ardei iuti ( obtional )
- 250 g zahar

Preparare:

Toate legumele le curat de coaja si seminte ( dupa caz ) , le spal si se pot prepara in doua moduri. Pe vremuri foloseam o metoda mai anevoioasa , dadeam cateva clocote la legume si pe urma le treceam prin masina de rosii. Acum le dau pe toate fie prin blender ( crude ) fie prin masina de tocat electrica cu sita ff fina atasata. Dupa macinare pun compozitia impreuna cu toate condimentele , uleiul si otetul in cuptor pentru 1 ora sau o ora jumatate pana incepe uleiul sa se ridice usor la suprafata si ketchup-ul e gros ca o smantana. Amestec la fiecare 20 de minute ca sa nu se prinda!

Dupa fierbere pun in borcanele sterilizate la cuptor si inca ff fierbinti, capacesc si le asez sub paturi sa se raceasca treptat! 
Un deliciu, credeti-ma! :)



O zi linistita, dragii mei!
Carmen

PS: Cum ati inceput saptamana? Eu am inceput-o in forta, tocmai la magazinul second preferat. O sa va arat curand pe ce am cheltuit 10 lei pretiosi :)

Cititi mai mult >>