miercuri

Dulceata de cirese cu visine / Cum fac dulceata fara zahar?

Am observat ca tot mai multe persoane sunt interesate de a elimina zaharul cat mai mult sau complet din alimentatie si asta ma bucura. Si am raspuns tot mai des pe diferite grupuri de facebook cum fac eu dulceata fara zahar sau cu foarte putin. Asa mi-a venit ideea sa postez odata si bine pe blog ca sa nu ma tot repet pe marele www :D


Anul asta am pregatit doar un soi de dulceata si anume de cirese cu visine dar inca nu au intrat zilele in sac...Metoda pe care o folosesc eu functioneaza bine la majoritatea fructelor iar dulceata are o aroma minunata de fructe si nu de... sirop de zahar. Am o mare problema cu asa  zisele dulceturi de fructe care te ingretoseaza efectiv ( cel putin  mie chestiile prea dulci imi dau fiori ) . Dar sa trecem la "fapte" ca vorba multa saracia omului si nu ne pune nimic in farfurie, right? :)


Eu am spalat bine 8 kg de cirese si 8 de visine si le-am scos cu grija samburii ( si acum sa fiu sincera si sa recunosc ca de visine s-a ocupat barbatul? :)
Voi puteti folosi si alte fructe sau combinatii de fructe. Visinele cu zmeura de exemplu sunt dementiale ;)
Daca nu vreti bucati puteti da totul prin masina de tocat dar asa o sa obtineti gem. Eu personal prefer bucati mai putin la dulceata de prune unde nu vreau sa prind urma de cojita...

Dupa spalare si curatare de samburi pun fructele intr-o oala mare ( sa ramana loc cel putin o palma intre fructe si marginea vasului, la fiert se umfla si fac spumaaaa ) . Imediat le dau la cuptor cu oala neacoperita. Nu le las de pe o zi pe alta. Chiar daca as pune zahar nu vreau fructe oxidate... Dupa ce incepe sa fiarba compozitia dau focul la minim si amestec cu grija la fiecare 20-30 de minute. Cat timp le las la fierta veti intreba? Ei bine, asta depinde mult de ce doresc sa obtin. Mai mult sirop sau o dulceata mai concentrata. In principiu dupa ce fructele si-au schimbat culoarea si au scazut pana aproape de jumatatea cratitei sunt gata. ( tura asta a durat cam 2 ore ).
In momentul ala scot cu grija oala. O pun pe aragaz si gust. Daca dulceata mea de prune si de gutui de anul trecut nu a necesitat zahar anul asta la visine si cirese nu am mai avut atata noroc. Dar na, nu cumperi fructe fara sa le gusti ori noi nu am gustat visinele care erau nu acre, extrem de acre :)
Buuun, gustam si ne gandim bine daca ne place gustul. Noua nu ne-a placut. Iar noi suntem amatori de acrituri... La 16 kg de fruct am adaugat 1,5 kg zahar ( da, merge si cu zahar brun! ) si inca e acrisoara dulceata dar acum e doar perfecta ;)

Asadar, dupa degustare si adaugarea zaharului ( daca e ok fara zahar sariti pasul asta! )  fierbem pe flacara inca cinci minute.

Iar acum trecem la pasul cel mai important. Punerea in borcane.
Borcanele le spalam bine bine cat timp dulceata e la cuptor. Capacele la fel. Capacele le stergem cu un servet curat iar borcanele le punem in cuptorul rece pe gratar, cu gura in jos si dam drumul la cuptor pe minim. Le lasam acolo cam cinci minute. Dupa ce-s uscate perfect si foarte fierbinti le scoatem cu MARE grija. Aici de regula lucram in echipa. Dar pus-am destule si singura si culmea, s-au pastrat la fel de bine ;)
Eu scot cate un singur borcan, il pun pe o tava de copt plata, il umplu cu dulceata fierbinte ( proaspat luata de pe foc! ) , pun capacul si strang bine. Aveti grija ca fructele sa fie acoperite cu sirop si sa nu ramana goluri de aer. Dupa ce am umplut toate borcanele le transfer pe o masa acoperita cu stergare si le acopar bine cu paturi. Le las sa se raceasca complet. Poate dura pana la 3 zile, depinde cata caldura aveti in casa ;)


Dupa racire le mut in camara dar sa stiti ca se pastreaza bine si intr-un loc mai cald. La Cluj nu aveam camara si pastram borcanele intr-un dulap in hol sau chiar in dulapurile de bucatarie.
Cand deschideti un borcan deja e alta poveste. Dupa deschidere e musai sa le pastrati in frigider si sa le consumati cat mai rapid. De aceea eu prefer sa pun toate conservele in borcane cat mai mici ca suntem doar 3 si mancam cat 2. Si nu-mi place risipa ;)


Va invit la o felie de paine calda de casa, cu unt si dulceata minunata! 


Sper sa reusesc sa fac si anul asta mai multe sortimente, musai de caise si piersici si inca ceva dar nu m-am hotarat ce :) Sugestii?

Ne auzim maine, fug la inot ;)
Carmen
Cititi mai mult >>