marți

Paste de casa/ Taitei de casa

Cu muuuult, mult timp in urma am fost intrebata cum fac taiteii de casa. Pentru ca da, de 5 ani nu consum alti taitei din comert, ii detest :) Si pentru ca la momentul respectiv am explicat destul de sumar am zis ca-i cazul sa documentez totul pas cu pas :)

Pentru inceput, avem nevoie de oua proaspete, daca-i posibil de tara si de faina de calitate. Eu am folosit una  semi neagra. Si mai avem nevoie de o masina de paste, dar nu-i musai :)
Cantitatile sunt in functie de necesitate. Pentru o oala cu supa de 3 litri eu fac taitei din 2 oua de dimensiune medie si faina cat cuprinde. Stiu ca nu prea e apreciata faza asta dar din moment ce ouale au dimensiuni diferite ar fi greu sa dai cantitati exacte la faina. Plus ca poate depinde cantitatea de faina si de umiditatea din aer, inclusiv din faina :)


Asadar, dupa ce am stabilit de cati taitei avem nevoie, ne apucam de treaba. Atentie! Puteti pune taiteii la uscat si sa ii pastrati pentru cateva saptamani! Eu mereu fac portie dubla pentru ca fac des supa :)

Punem pe o planseta faina, facem o gropita in ea si adaugam ouale. Amestecam totul cu grija si framantam adaugand faina pana rezulta un aluat elastic dar foarte ferm. Daca nu prea va surade ideea de a framanata pe o planseta puteti bate ouale intr-un vas si sa inglobati pe urma faina, framantand la fel de bine. In felul asta e posibil sa iasa mai putina mizerie ;)


Aluatul rezultat il punem intr-o punga de plastic inchisa bine si il lasam sa se odihneasca 30 min - 1 ora.


Il scoatem pe planseta infainata si il impartim dupa bunul plac.


Si acum trecem la partea distractiva la care mereu ma ajuta Tom. Fiecare bucata de aluat o trecem prin masina de paste, incepem cu diametrul cel mai mare si terminam cu cel mai mic. Masina mea e de la 1 la 9 dar eu mereu ma opresc la 7, nu vreau taiteii prea subtiri :)
Atentie! Nu incercati sa sariti peste etape, o sa va stricati masina de paste si-i pacat!
Fasiile obtinute le asezam pe servete curate si usor presarate cu faina si le lasam cca. 5-10 minute sa se usuce usor...

Pe urma atasam dispozitivul pentru taiat taiteii subtiri sau lati, dupa plac si trecem fiecare fasie de aluat prin el.
Ii rasfiram pe servete infainate putin, cu mare grija sa nu ii strangem si sa obtinem astfel un mare ghem de taitei :)
Ii putem folosi imediat in supe sau ii putem lasa la uscat pentru 12-24 de ore, timp in care ii mai intoarcem usor. Eu ii pastrez cu succes in pungulite de plastic, intr-un loc racoros si ventilat.


Daca nu aveti masina de paste si totusi tanjiti dupa taitei de casa sa stiti ca se pot obtine si fara. E drept, presupune putin mai mult efort dar merita :)
In primul rand faceti aluatul mai molcut, il lasati la odihnit si pe urma il impartiti in bucatele. Fiecare bucata se da prin faina si se intinde cu sucitorul cat mai subtire. Se lasa la uscat la fel ca mai sus si se ruleaza fiecare bucata iar cu ajutorul unui cutit ff ascutit taiem taitei cat mai fini. Procedam la uscat la fel ca mai sus.

Spor la facut paste! :)
Carmen

PS: Vai ati incercat sa faceti paste in casa? ;)
Cititi mai mult >>