marți

Iaurt de casa / Smantana de casa

Haideti sa iesim macar aparent din atmosfera de vacanta si sa vorbim despre chestii practice. Si bune. Si sanatoase.

Nu stiu voi cum sunteti dar eu detestam si inca detest iaurtul cu fructe si singurul pe care l-am mancat fara sa comentez a fost cel natur. Si acum imi amintesc de vremurile cand se gasea iaurt in sticlute haioase ca si cele de mai jos. (Pe care le-am cersit de la mama :) ) Era atat de efervescent si racoritor, usor acrisor, delicios. Si multi ani am tot cautat prin magazine iaurt care sa-l egaleze. Pana la urma poate ca nici nu era asa gustos cat eram eu nostalgica... ;)
Pe vremea cand locuiam acasa, la parinti, mama facea iaurt de casa dupa metoda "clasica", adica amesteca lapte dulce cu putin iaurt sau smantana de cumparat si lasa peste noapte la prins. Dar eu tare prefer sa stiu ce bacterii mananc asa ca l-am lasat pe barbat sa pregateasca iaurtul dupa ideea lui ;)



Asadar, pentru 2 litri de iaurt aveti nevoie de:

- 2 litri de lapte dulce foarte proaspat, nefiert
- 2 capsule EuBiotic sau un pliculet EuBiotic pentru bebe ( aveti grija, nu toate bacteriile de la farmacie sunt bune pentru iaurt, mai bine nu experimentati decat sa obtineti un iaurt puturos la propriu ;) )
- un vas de ceramica incapator


Preparare:

Laptele se strecoara in vasul ceramic. Temperatura laptelui trebuie sa nu depaseasca 40 de grade, deci daca vreti sa-l incalziti nitel, nu mai mult de atat :) Eu il folosesc la temperatura camerei sau a vacii mai bine zis, il pun la prins imediat ce intru in posesia lui ;)
Capsulele cu bacterii se desfac si pudra o inglobam in lapte, acoperim vasul cu o coala de hartie curata ( atentie! nu inchideti etans vasul! ) si il plasam intr-un loc cald din casa. Iarna il lipesc de calorifer iar vara il plasez in bucatarie, e cea mai calda incapere din casa :D. Dupa minim 10 ore ar trebui sa fie gata prins, la noi dureaza cam 16 ore, depinde mult de temperatura din casa. Oricum, va dati usor seama cand e gata, dati smantana deoparte si daca e inchegat bine si acrisor la gust, e bun de savurat! :)
Asadar, dupa ce e gata inlaturam cu grija smantana formata, eu din 2 litri de lapte obtin cam 300 ml smantana, dar depinde foarte mult de cat e laptele de gras...
Lui Tom ii place extrem de mult zerul deci noi nu-l strecuram, dar daca nu-l aveti la inima puteti sa il strecurati printr-un tifon curat. Doar sa nu-l aruncati, folositi-l la ceva ca-i sanatos ;)



Ce nu consumati imediat puneti la rece in frigider! De asemenea sa stiti ca daca vreti sa mai faceti inca o portie ( in maxim 2-3 zile)  puteti sa folositi 100 ml iaurt obtinut de voi pe care-l amestecati cu 2 litri de lapte si procedati ca si mai sus. Iese la fel de gustos fara sa mai folositi capsule ;)

LATER EDIT

Iaurtul se poate prepara si cu lapte pasteurizat la 70 de grade. Am incercat la cererea unei cititoare si de acum doar metoda asta o sa o folosim ;)
Atentie! E posibil sa dureze ceva mai mult sa se inchege daca folositi laptele pasteurizat!

Am fugit la treaba, o zi placuta va doresc!
Carmen

Ps: Care sunt alimentele dupa care sunteti nostalgici? :) Eu am o lista luuunga....
Cititi mai mult >>