miercuri

Prajitura Albinita

Prajitura Albinita era favorita mea in copilarie. Pe urma nu am mai mancat-o cativa ani pana de curand cand m-am apucat sa caut retete. Si am incercat cateva dar nu m-au multumit pe deplin. Ba aveau prea mult zahar, ba prea mult unt plus ca incerc sa evit sa gatesc mierea, asa ca mi-a mai ramas doar sa imi fac propria varianta. Pe care o impartasesc cu voi fix de ziua blogului ;)

Dragii mei, va invit la o feliuta aromata de prajitura si va multumesc din suflet ca sunteti alaturi de noi prin intermediul blogului de 3 ani deja! :) La multi ani si nu uitati de concursul aniversar, mai aveti cateva ore sa va inscrieti! :)



Ingrediente ( pentru o tava de 30x35 cm )

Foi:

- 13 linguri zahar brun, eu folosesc cu melasa, gen muscovado, da gust de miere si culoare frumoasa
- 10 linguri lapte
- 3 oua
- 15 linguri ulei
- o lingurita cu varf bicarbonat stins cu 3-4 picaturi zeama de lamaie
- faina cat cuprinde ca sa iasa un aluat moale si usor de intins, cam 550-580 de grame

Crema:

- un litru lapte
- 110 g gris
- 2-3 linguri zahar, puteti mai pune de va place mai dulce
- zeama si coaja de la o lamaie
- un borcan de 300 g de dulceata acrisoara, eu prefer de prune



Preparare:

Intr-un vas incapator punem toate ingredientele, mai putin faina. Batem totul bine cu un tel si pe urma incorporam faina framantand bine. Rezulta un aluat nelipicios dar moale si foarte usor de intins.
Il impartim in 4 si intindem fiecare parte in foi foarte subtiri pe dosul tavii sau pe hartie de copt. Eu prefer hartia de copt :) Le coacem cateva minute in cuptorul incins pana se rumensec usor fara sa se arda. Le scoatem pe servete curate si le lasam sa se raceasca, timp in care preparam crema.



Punem laptele la fiert cu zaharul. Cand incepe sa clocoteasca adaugam grisul in ploaie si amestecam bine cu un tel pana incepe sa se ingroasa. Cand e gata il dam deoparte pana se raceste. Dupa racire incorporam sucul si coaja rasa de lamaie si trecem la ansamblat prajitura :)

Punem o foaie pe o tava peste care punem jumatate din crema, completam cu alta foaie, dulceata, foaie si alt strat de crema. La sfarsit punem ultima foaie si presam usor. In momentul asta eu imi tau o felie generoasa, ador foile crocante. Dar cel mai aromata si perfecta e a doua zi cand foile sunt moi si gusturile sunt intrepatrunse.

Daca vreti crema mai... grasa si pufoasa puteti ingloba la final 200 ml smantana de frisca batuta bine. Uneori pun si eu, cand am chef de rasfat mare ;)



Pofta buna :)

La multi ani noua ;)
Carmen

PS: Care-i prajitura voastra preferata? :) Pana la urmatoarea aniversare sa ma pregatesc ;)
Cititi mai mult >>