luni

Ritese (de post )

Turtele astea le mancam in copilarie cu mare placere, fie ca le facea mama sau bunica. Ele le numesc "ritose" dar tot cautand pe internet se pare ca denumirea corecta e ritese. Asta nu schimba cu nimic faptul ca-s absolut delicioase, crocante la exterior si moi si elastice la interior... Plus ca se pot servi atat dulci cat si sarate, eu le prefer cu magiun de prune sau cu branza sarata, salata si diferite chiftelute vegetale. Si pentru ca nu le-am mancat de peste un an si-mi era teribil de pofta, mi-am chemat ajutorul de bucatar si am purces la treaba:


Ingrediente (12 bucati )

- 500 ml apa
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- cca. 900 de grame faina ( eu am folosit faina pentru paine, de la moara, e ff neagra in comparatie cu cea din comert... )
- cateva linguri ulei

Preparare:

Intr-un vas incapator punem faina, formam o gropita unde adaugam sarea si turnam incet apa calduta amestecata cu bicarbonat de sodiu. Amestecam usor cu o lingura, iar cand aluatul e destul de ferm il framantam cu mana bine. Trebuie sa fie elastic dar destul de ferm. Il lasam sa se odihneasca cam 10-15 minute, pe urma il impartim in 12 mingiute.
Fiecare mingiuta o intindem intr-o foaie cat mai subtire, o ungem cu un strat fin de ulei. In momentul asta putem personaliza placintelele, fie presaram verdeturi uscate sau crude, tocate ( marar, cimbru, busuioc, patrunjel, ceapa verde, usturoi verde, leurda) fie le lasam asa si le putem servi cu orice dupa coacere. Pe urma rulam foaia frumusel...
 

Si ruloul obtinut il transformam in melc. De operatiunea asta s-a ocupat Tom :D Dupa ce terminam toti melcisorii ne apucam sa-i intindem ( cca. 50 mm grosime fiecare foaie), ii ungem cu pensula cu putin ulei si ii coacem intr-o tigaie neaderenta ( ideal de inox cu riduri) , iar inaintea de a intoarce fiecare placinta o mai dam cu putin ulei pe partea necoapta inca.


Se prepara destul de rapid si-s tare bune calde, dar nici reci nu-s de lepadat, puse intr-o punga se pastreaza chiar si doua zile. Daca totusi nu vreti 12 bucati, puteti injumatati cantitatile.


Asa-i ca va e pofta si voua de turtite? :)

Pofta buna si o saptamana noua minunata!
Carmen

8 comentarii:

  1. Da da,mie chiar mie pofta:)ce poze frumoase ai facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaparat sa le incerci atunci ;)

      Multumesc, ma bucur ca-ti plac! :)

      Ștergere
  2. turtite fac cu drojdie, o sa incerc si cu bicarbonat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca imprumuta nitel din gustul de bicarbonat, dar sporeste savoarea, nu deranjeaza. Plus ca da o alta textura aluatului...

      Ștergere
  3. Carmen , am participat azi cu copiii din clasa mea la o expozitie cu mancare de post!!! A fost un regal ! Am avut si noi turtite dar cu drojdie...

    Poate o sa incerc si reteta ta!

    Camellia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-as bucura tare sa le incerci, draga mea!
      Te pup!

      Ștergere
  4. O pofta grozava!!!Ma duc acasa si ma pun si eu pe treaba, e musai ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi :) Ma bucur! Sa-mi spui cum au iesit! ;)

      Ștergere

Lasa-mi un comentariu! ♥