vineri

Turta dulce pufoasa

Ador turta dulce. Oricate retete am incercat, mereu m-am reintors la cea a mamei, care e perfecta! Aromata, delicioasa si pufoasa!


Ingrediente (3 tavi maaari )

-4 oua
-3 cani zahar alb sau in cazul meu brun ( cana de 200 ml)
-o cana apa
-100 ml ulei (presat la rece am folosit eu)
-o cana lapte
-un cubulet de drojdie
-1 lingura rasa amoniac
-un praf de sare, o lingura scortisoara, o lingurita plina de cuisoare macinate fin
-faina cca 1 kg

Preparare aluat:

-Zaharul se imparte in 3 cani, o cana se pune la topit pe foc mic, adaugam o cana de apa -nu va speriati, zaharul o sa se adune bucatele dar fierbem putin amestecul si se topeste, luam de pe foc si adaugam inca o cana de zahar si laptele. Lasam la racit.
-Punem peste compozitia de mai sus uleiul, galbenusurile, condimentele, drojdia dizolvata in putin zahar, amoniacul si  faina.
-Framantam un aluat mai moale dar care sa fie usor de intins.
-Lasam la crescut 2 ore
-Intindem aluatul de un cm grosime si decupam diferite forme, eu am facut cateva umplute cu merisoare, dar se pot umple cu gem sau alte fructe uscate :)
-Dam la cuptorul preincalzit asezate intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le coacem pana se rumenesc usor.
-Le lasam la racit (daca le gustati calde o sa vi se para necoapte usor :)
-Le dam prin glazura ,ciocolata sau cum am facut eu, prin zahar pudra (doar cateva sa nu para prea dezbracate la poza, de mancat imi plac asa simple )

Reteta mamei prevede si glazura alba care se face din cana de zahar ramasa si cele 4 albusuri, batute bine pe aburi. Prin compozitia asta se trec turtele si se lasa la uscat pe hartie de copt :)

Daca va place turta dulce clasica, pufoasa, asta e reteta perfecta :) ;)

SFAT! Daca nu vreti sa faceti prea multa turta dulce, ori injumatatiti cantitatile sau faceti ca si mine :) Inainte de a pune la crescut aluatul o parte din el l-am congelat :) Cand ma grabesc si vreau sa fac ceva dulce, il scot si il las la decongelat dupa care procedez ca in reteta :)
Cititi mai mult >>