vineri

Cozonac rapid

Am promis ca va arat cozonacul cu parfum de iarna...Ei bine,asta e (sau mai bine zis astea sunt 2 felii :))

Cel mai usor de facut desert mi se pare cozonacul(nu dati cu pietre!!!),poate pentru ca imi place sa framant,si mi se pare mai practic decat sa murdaresc mixerul,sau o fii din cauza retetei,care e dupa capul meu? :) Am incercat mai multe retete,si toate m-au dezamagit.Ori prea mult zahar,ori prea multa grasime,sau fara aroma...Asta e perfect.Cel putin pentru mine.O sa stiti daca e si pentru voi doar daca il incercati :)


Dar sa va zic odata reteta,fara atata suspans...

Ingrediente 2 cozonaci mari:

-2 galbenusuri(se poate si fara,chiar foarte bine :)
-1 cana zahar brun,Rapadura,sau alb,sau de care vreti voi (cana cu volumul 180 ml)-mie imi place cozonacul sa nu fie chiar asa dulce
-coaja rasa de la lamaie si/sau portocala
-un varf cutit scortisoara
-drojdie 2 cubulete
-500 ml lapte de vaca,de soia,de migdale,sau simplu,apa
-un varf cutit sare
-faina cca.un kg(cat sa iasa un aluat nu foarte tare)
-4 linguri ulei vegetal
-2 linguri cacao(obtional)

Pentru umplutura:
-nuca,mac,stafide(eu am folosit doar nuca de data asta) la alegere,pisate
-1-2 linguri zahar,dupa gust

Si preparam repejor:

Punem intr-un vas galbenusurile,zaharul,mirodeniile,drojdia,putin lapte,amestecam o lecuta,punem tot laptele,apoi faina,sarea,si framantam cat sa se amestece toate bine.Impartim aluatul in 2(daca vrem si cu cacao) si in o parte inglobam 2 linguri ulei iar in cealalta parte 2 linguri ulei si 2 linguri cacao.
Lasam totul la crescut cca.30-40 min,apoi impartim cele 2 tipuri de aluat in 2,intindem cu mana umezita in ulei 4 dreptunghiuri,pe care le umplem dupa pofta inimii,le rulam si le impletim doua cate doua.Cozonacii astfel formati ii punem in tavi  tapetate cu hartie de copt si unsa cu putin ulei.
Lasam la crescut cca.30-40 minute,apoi coacem la foc mijlociu(ii testam cu scobitoarea:)

Dupa ce ii scoateti din cuptor,ii rasturnati pe un fund de lemn si ii puteti unge cu 4 linguri de suc de lamaie/portocala amestecat cu o lingura zahar pudra,pentru luciu si extra aroma :)

Sa il incercati neaparat,si sa imi spuneti cum vi s-a parut :)









Cititi mai mult >>